Methaangas blijkt oorzaak stilleggen rioleringswerkzaamheden Vogelbuurt - Sliedrecht24 (2024)

door Hans van der Aa
SLIEDRECHT – In een zaal van Orchis Uitvaartzorg aan de Valkweg is woensdagavond 4 september 2024 een informatieavond gehouden over de onderzoeksresultaten na de gestaakte rioleringswerkzaamheden in de Fuutstraat. Eerder in april van dit jaar werd daar het werk stilgelegd vanwege hoofdpijnklachten van medewerkers van De Kuiper Infrabouw. Uit onderzoek is gebleken dat vrijgekomen methaangas heeft bijgedragen aan het ontstaan van deze hoofdpijn.

Zo’n twintig bewoners van de Fuutstraat en directe omgeving waren aanwezig om zich te laten informeren en vragen te stellen. Vertegenwoordigers van gemeente Sliedrecht en de aannemer gaven duidelijke uitleg. Volgens de betrokken instanties is er geen direct gevaar voor de omgeving en de werkzaamheden kunnen in aangepaste vorm worden hervat. (Foto Hans van der Aa / Sliedrecht24)

Hans Etman fungeerde tijdens de bijeenkomst als onafhankelijk gespreksleider. Projectleider Louis Vooges van gemeente Sliedrecht gaf een toelichting over de onderzoeken die de laatste maanden hebben plaatsgevonden. Er zijn boringen verricht en monsters genomen. In eerste instantie werd gedacht dat barium mogelijk de oorzaak was geweest. Deze voorlopige conclusie bleek niet juist.

Zuurstofverdringend gas
Vooges concludeerde als volgt: “Barium is van nature aanwezig in de grond, maar dat is niet de reden van de hoofdpijn. We wonen in Sliedrecht op veengrond en daarin ontstaat altijd gasvorming in de vorm van methaangas. Door een dichte harde (funderings)laag kon het veen het gas ter plekke niet kwijt en ontstond ophoping van dit gas. Door het werken in de sleuven en het breken van de harde laag kwam het methaangas vrij. Methaan is een zuurstofverdringend gas en als gevolg hiervan ontstond de hoofdpijn.”

Hoe nu verder…
GertJan Schumacher, Omgevingsmanager van De Kuiper Infrabouw, gaf aan dat Arbotechnische veiligheid voor zijn medewerkers nu van het grootste belang is. “Als we het werk hervatten, is er continu iemand met gasdetectie- en meetapparatuur aanwezig. Er is doorlopend een DLP-er (DLP staat voor ‘Deskundig Leidinggevende Projecten’ – red.) aanwezig die erop toeziet dat de veiligheid en gezondheid van de medewerkers wordt gewaarborgd. Er wordt een blower/grote ventilator geplaatst om het vrijkomende gas af te voeren. Alléén als de apparatuur aangeeft dat het veilig is, kan er worden gewerkt.”

Hergebruik
Onder de verhardingslaag, die volgens Schumacher uit vormzand bestaat, zit het methaangas. Op de ene plek zit veel meer dan de andere. Barium is niet in grote concentraties aanwezig en mag weer teruggebracht worden ‘in het werk’. De huidige fundatielaag wordt ‘gebroken’ en ook weer hergebruikt. Uit onderzoek/boringen is volgens Vooges gebleken dat in brandgangen en tuinen van dichtbij gelegen woningen geen gevaarlijk hoge concentraties barium zijn aangetroffen.

Planning
De rioleringswerkzaamheden in Vogelbuurt-Zuid worden in week 39 (de week van 23 t/m 27 september 2024) hervat op de plaats waar eerder dit jaar in april in de Fuutstraat is gestopt. Als gevolg van de aangepaste werkwijze gaat het werk langzamer dan gebruikelijk. Als inschatting wordt tien meter per dag aangehouden, terwijl zo’n twintig meter per dag – zonder het bijkomende probleem van methaan – gebruikelijk is. In andere straten van Vogelbuurt-Zuid wordt ook nog aan de riolering gewerkt. De prognose gaat er voorlopig vanuit dat het project eind mei 2025 kan worden afgerond. De Kuiper brengt de straat terug op het oude niveau. In een later stadium vindt een ophoog- en herstraatactie plaats.

Wijk als opslagplaats
Verschillende buurtbewoners maakten een opmerking over de opslag van materiaal in de wijk. “Heel de wijk is een opslagplaats geworden!”, merkte een bezoeker op. “Grote vrachtwagens en tractoren, overal wordt wat neergezet. Sommige straten zijn niet overzichtelijk meer en er ontstaat gevaar voor het verkeer”, vulde een andere bewoner aan. De gemeente en de aannemer herkenden dit probleem en zegden toe hiernaar te kijken. Schumacher had als gedeeltelijke verklaring: “Het materiaal is besteld en moet afgenomen worden, zo gaat dat tegenwoordig. We moeten het ergens kwijt. Door de opgelopen vertraging blijft het materiaal uiteraard langer staan dan wenselijk…”

Tekst gaat verder onder foto.
Methaangas blijkt oorzaak stilleggen rioleringswerkzaamheden Vogelbuurt - Sliedrecht24 (1)

Duidelijkheid
“We zijn in de afgelopen maanden met elkaar aan de slag gegaan om antwoorden te krijgen”, vertelde wethouder Ton Spek (CDA) van Beheer en Openbare Ruimte aan het begin van de avond. Hij erkende verheugd te zijn met de duidelijkheid die er nu is en dat de klus weer opgepakt kan worden. Hij roemde de prettige samenwerking met alle betrokken partijen.
Wie de voortgang van het werk wil volgen, kan de BouwApp raadplegen. Wie digitaal vragen wil stellen, kan dat doen via het e-mailadres: vogelbuurtzuid@deomgevingsverbinder.nl.

Methaangas blijkt oorzaak stilleggen rioleringswerkzaamheden Vogelbuurt - Sliedrecht24 (2024)
Top Articles
FOX and Friends : FOXNEWSW : May 27, 2024 4:00am-5:00am PDT : Free Borrow & Streaming : Internet Archive
Unveiling Jacqui Heinrich: Marriage, Career, And Personal Insights
Skyblock Ah History
Pga Scores Cbs
Demon Souls Moonshadestone
M3Gan Showtimes Near Lodi Stadium 12 Cinemas
T800 Kenworth Fuse Box Diagram
Craigslist Carpet Installers
Ups Drop Off Newton Ks
Mashle: Magic And Muscles Gogoanime
Tmobile Ipad 10Th Gen
Sarah Lindstrom Telegram
Equipment Hypixel Skyblock
Seacrest 7 Piece Dining Set
Timeless - Complete Series Rewatch! / BLOGS | SCIFITVSHOWS
8 Internet Celebrities who fell prey to Leaked Video Scandals
Scrotal Support Walgreens
Great Clips Coupons → 20% Off | Sep 2024
Craigslist Kittens Pittsburgh
National Weather Denver Co
Sitel Group®, leader mondial de l’expérience client, accélère sa transformation et devient Foundever®
Five Guys Calorie Calculator
Ultimate Guide to Visiting Dungeness, UK
Mylaheychart Login
Idaho Falls Temple Prayer Roll
Quantumonline
Eddie Scozzare Salary
Violent Night Showtimes Near Santikos Entertainment Mayan Palace
Olecranon Fractures Flower Mound
Configuring TPM 2.0 on a 6.7 ESXi host
Jvid Rina Sauce
پنل کاربری سایت همسریابی هلو
Metro By T Mobile Sign In
Marketwatch Com Game
Holley Gamble Funeral Home In Clinton
Dki Brain Teaser
Kare11.Com Contests
4156303136
Franco Loja Net Worth
Jodie Sweetin Breast Reduction
Snyder Funeral Homes ♥ Tending to Hearts. ♥ Family-owned ...
Swissport Timecard
Jennifer Brabson Cleek
Healthstream Mobile Infirmary
Hooda Math—Games, Features, and Benefits — Mashup Math
Easy Pickled Coleslaw (with Canning Video)
Fgo Spirit Root
Sparkle Nails Phillipsburg
Walmart Makes Its Fashion Week Debut
Chase Bank Time Hours
Restaurants Near Defy Trampoline Park
Latest Posts
Article information

Author: Horacio Brakus JD

Last Updated:

Views: 6697

Rating: 4 / 5 (71 voted)

Reviews: 94% of readers found this page helpful

Author information

Name: Horacio Brakus JD

Birthday: 1999-08-21

Address: Apt. 524 43384 Minnie Prairie, South Edda, MA 62804

Phone: +5931039998219

Job: Sales Strategist

Hobby: Sculling, Kitesurfing, Orienteering, Painting, Computer programming, Creative writing, Scuba diving

Introduction: My name is Horacio Brakus JD, I am a lively, splendid, jolly, vivacious, vast, cheerful, agreeable person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.